Zadanie ze stereometrii
robdbwa: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym, dana jest zależność pomiędzy długością krawędzi
podstawy a długością krawędzi bocznej. b = 3a. Wyznacz miarę konta pomiędzy sąsiednimi
ścianami bocznymi.
Odp. α = pi − arccos 1/35
Jak do tego podejść?
6 sty 19:41
Eta:
| | a*h | | a2 | | 3a*w | |
P(BCW)= |
| = |
| √35 i P(BCW)= |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | a√35 | | 35a2 | |
to 6aw=a2√35 ⇒ w= |
| to w2= |
| |
| | 6 | | 36 | |
i |DB|=a
√2 to |DB|
2= 2a
2
Z tw. kosinusów w ΔDBE :
| | 2w2−|BD|2 | | a2 | |
cosα= |
| ⇒ cosα= 1− |
| |
| | 2w2 | | w2 | |
...................
| | 36 | | 1 | |
cosα= 1− |
| ⇒ cosα= − |
| i α∊( 0,π) |
| | 35 | | 35 | |
to
α= π − arccos1/35
6 sty 20:32
Eta:

Zapomniałam zaznaczyć na rys. kąt prosty ( bo
w jest też wysokością ΔBCW
6 sty 20:35