trygonometria
5-latek: twierdzenie :
Obszarem oznaczoności funkcyj trygonometrycznych sa nastepujace zbiory wartości argumentow
1o Dla funkcyj sinx i cosx obszarem oznaczoności jest zbior wszystkich liczb rzeczywistych
tj przedzial (−∞,∞)
2o. Dla funkcji tgx obszarem oznaczoności jest zbior wszystkich liczb rzeczywistych roznych
od liczb postaci (1+2k)π/2 gdzie k jest dowwolna liczba calkowita tj nieskonczona ilość
przedzialow otwartych ........(−1,5π/2, −π/2), ( −π/2,π/2) (π/2, 1,5π/2) ........
3o . Dla funkcji ctgx obszarem oznaczoności jest zbior wszystkich liczb rzeczywistych
roznych od liczb postaci kπ gdzie k jest dowolna liczba calkowita tj nieskonczona ilość
przedzialow otwartych
.... (−2π,−π) (−π,0) (0,π) (π,2π) .....
Latwy dowod czytelnik przeprowadzi sam
Pewnie trzeba będzie to zrobić z definicji ( bo wykresow jeszcze nie znam )
6 sty 19:09
6 sty 19:13
PW: Tak, to wynika z definicji.
6 sty 19:28
5-latek: czyli tak
skoro ctgx= U{cosx}[sinx} to żeby to wyrażenie miało sens sinx nie może rownac się 0
| | v | |
Jeśli wezniemy interpretacje sinusa za pomoca wspolrzednych to sinx= |
| |
| | r | |
Wiec sinus x =0 gdy końcowe ramie lezy na osi Ox wtedy v=0 czyli 0, −π , π −2π,2π.....czyli
tak jak napisalas ogolnie x≠kπ i k∊C
| | sinx | |
natomiast jeśli tgx= |
| to wyrażenie będzie miało sens wtedy gdy cosx≠0 |
| | cosx | |
| | 3 | |
cosx=0 gdy końcowe ramie lezy na osi OY wtedy u=0 czyli π/2, |
| π czyli π/2+kπ |
| | 2 | |
Probuje to zrozumieć
6 sty 19:38
5-latek:
7 sty 09:10