pochodne
Theosh: Witam. Pomożecie mi rozwiązać tę pochodną
(√6x2 + 8)'
6 sty 18:37
Janek191:
| | 1 | | 12 x | |
f '(x) = |
| *( 6 x2 + 8 ) ' = |
| = ... |
| | 2 √6 x2 + 8 | | 2 √6 x2 + 8 | |
6 sty 18:39
6 sty 18:40
zzz: 12x/2√6x2+8
6 sty 18:41
Janek191:
Jeszcze skróć przez 2
6 sty 18:44
Theosh: Dzięki, nie sądziłem że jest to funkcja zołżona(lol)
6 sty 18:44
zzz: A jest jakiś uniwersalny sposób żeby odróżnić kiedy funkcja złożona a kiedy nie ?
6 sty 18:45
Theosh:
W sumie to nie wiem, ale z tego przykładu wychodzi że funkcja f(x)=6x2 +8 jest argumentem
funkcji √f(x)
6 sty 18:48