Witam. Potrzebuję pomocy...
Krystian: Mam kilka zadań, które wstępnie zrobiłem. Prosiłbym o pomoc w sprawdzeniu odpowiedzi i
ewentualne poprawienie mnie... zadania będę dodawał stopniowo po jednym, bo od razu było by za
dużo...
1. Oblicz:
a) 4,5 − 0,5 + 1,5
b) ( u{1} {3} * u{6} {5} − u{6} {5] ) : u{1} {3]
c) 213 : 312 : −13
Odpowiedzi, które mam:
a) 5,5
b) −225
c) −2
6 sty 17:48
zzz: jeśli b=−2,4 to reszta dobrze.
6 sty 17:51
utem:
W porządku.
6 sty 17:51
Krystian: Ok teraz podzielę drugie zadanie bo jest tam kilkanaście przykładów...
6 sty 18:10
Krystian: 2. Oblicz:
a) u{37} {34}
b) u{56 * 54} {57 : 58}
c) 37 * 137
d) 2750 : 8137
e) [(13)5 :34]
Odpowiedzi:
a) 33
b) 511
c) 1
d)32
e)3−1
6 sty 18:32
Krystian: Pomoże mi ktoś?
6 sty 18:45
zzz: ab de dobrze a c nie wiem co jest napisane w przykładzie.
6 sty 18:47
Krystian: tam jest 1/3 do potęgi 7
6 sty 18:48
5-latek: A jakim cudem w c) 1?
6 sty 18:50
zzz: Jeżeli tak to wszystko dobrze.
6 sty 18:50
zzz: 37 * (1/3)7=37*(3)−7=30=1
6 sty 18:51
utem:
| | 1 | |
e) ( |
| )5:34=3−5:34=3−5−4=3−9 |
| | 3 | |
6 sty 18:51
Krystian: Czyli to 1 w c) jest dobrze, tak?
6 sty 18:51
zzz: faktycznie w e 3−9
6 sty 18:52
Krystian: W e) nie dopisałem jeszcze części zadania, dlatego jest inny wynik, ale będę miał dobrze...
6 sty 18:53
Krystian: Teraz kolejne przykłady tego zadania:
f) (12)6 : (12)3 : 22
g) (−2,5)4
h) u{1/3 *3√27} {−3}2
k) (0,4)−2 : (0,1)−2
l) (5,5)−2 * (0,75)−2
m) (4−3)−2
n) [(313)2]2
o) u{1315} {1317} * 32
6 sty 19:00
zzz: Podaj wyniki sprawdzimy.
6 sty 19:01
Krystian: A mam takie odpowiedzi:
f) 2−5
g) 25−4
h) nie mam
k) 4−2
l) (4,125)−2
m) 46
n) 1034
o) 1
6 sty 19:03
Krystian: Pomoże ktoś?
6 sty 19:30
Krystian: Potrzebuję tych zadań a jeszcze troszkę ich mam, ale tamte są krótsze... Proszę o pomoc...
6 sty 19:48
Krystian: Może mi ktoś pomóc?
6 sty 20:02
Krystian: Odpowiedzi podałem, proszę tylko o ich sprawdzenie i pomoc w jednym przykładzie...
6 sty 20:05
utem:
Jeżeli masz polecenie oblicz, to trzeba wykonać potęgowanie:
Jakie masz polecenie?
Sprawdzam wyniki.
6 sty 20:06
Blanka: Oprócz tego przykładu h) zrobiłem tylko nwm czy mam dobre wyniki... a tego przykładu h) nawet
nie wiem jak zacząć.... W kolejnych zadaniach mam już inne polecenia...
6 sty 20:12
Blanka: Sorki że nie zdążyłem zmienić nicku po mojej dziewczynie
6 sty 20:14
Krystian : Mam nadzieję, że choć jakieś wyniki będą dobre...
6 sty 20:14
utem:
| | −5 | | 54 | | 625 | |
g) ( |
| )4== |
| = |
| |
| | 2 | | 24 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | |
k) (0,4)−2 : (0,1)−2=(0.4:0.1)−2=4−2=( |
| )2= |
| |
| | 4 | | 16 | |
| | 11 | | 3 | | 33 | |
l) (5,5)−2 * (0,75)−2=(5.5*0.75}−2=( |
| * |
| )−2=( |
| )−2= |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
| | 1315 | |
o) |
| * 32= 13−2*32 tu dobrze przepisałeś? |
| | 1317 | |
6 sty 20:21
Krystian: W tym o) tak ma być jak jest w przykładzie, to ja się pomyliłem w obliczeniach... Czyli mam
zostawić w tym o) taki wynik: 13−2 * 32 ? A przykład m) mam dobrze?
6 sty 20:27
Krystian: ?
6 sty 20:38
utem:
m dobrze, ale oblicz, jesli masz takie polecenie.
| | 1 | | 3 | | 9 | |
o) =( |
| )2*32=( |
| )2= |
| |
| | 13 | | 13 | | 169 | |
6 sty 20:41
Krystian : Mogę liczyć na to że pomożesz mi w kilku kolejnych zadaniach?
6 sty 20:44
Krystian: Mam takie zadanie, którego kompletnie nie rozumiem i nie umiem go zacząć...
Czy, liczba postaci (10n + 3)2, nεN, jest liczbą podzielną przez 3?
6 sty 20:49
kochanus_niepospolitus:
oczywiście że nie
6 sty 20:51
kochanus_niepospolitus:
aby (10n +3)2 było podzielne przez 3, to:
(10n +3) lub (10n +3) musi być podzielne przez 3,
jako, że mamy tutaj dwa razy to samo wyrażenie, to znaczy że (10n +3) musi być podzielne przez
3
no i czy 10n + 3 jest podzielne przez 3? Oczywiście, że nie ... więc całe wyrażenie (10n+3)2
także NIE JEST podzielne przez 3
6 sty 20:53
Krystian: A da się to jakoś rozpisać w zadaniu?
6 sty 20:55
kochanus_niepospolitus:
tak jak napisałem ... dodać (na samym początku), że 3 jest liczbą pierwszą
a pod koniec wykazać, że 10n+3 nie jest podzielne przez 3.
jak zapisać? Np. za pomocą (mod 3) (czyli modulo 3)
6 sty 20:57
Krystian: Nwm jak tak to zapisać żeby wyglądało jak działanie....
6 sty 20:58
kochanus_niepospolitus:
hę? jakie działanie?
6 sty 21:00
utem:
(10n+3)2∊N
Zapisz to, co napisał kolega. Możesz dopisać:
10n+3 nie jest podzielne przez 3 ponieważ suma cyfr tej liczby jest równa: 1+3=4, a liczba 4
nie jest podzielna przez 4.
⇔(10n+3)2 nie jest podzielne przez 3.
Czy to Ty Arturku?
6 sty 21:01
kochanus_niepospolitus:
tak ... to ja

ja bym jednak nie stawiał
⇔ tylko ⇒ ... ale ja się tutaj już czepiam
6 sty 21:03
utem:
To witam Cię serdecznie, długo Cię nie widziałam na forum.
6 sty 21:05
Krystian: A mogę po prostu dla przykładu podstawić kilka liczb w miejsce n ?
6 sty 21:05
6 sty 21:12
utem:
Możesz : ale to nie jest dowód, zrób to dla siebie.
Możesz dopisac cechę podzielności przez 3.
Cecha podzielności przez 3.
Liczba jest podzielna przez 3, jeśli suma jej cyfr tworzy liczbę podzielną przez 3.
6 sty 21:13
Krystian: Ok, dziękuję za pomoc
6 sty 21:20
kochanus_niepospolitus:
No nie da się ukryć −−− coś koło roku mnie tutaj nie było
6 sty 21:22