pochodna
Agata: Witam,mam problem z pochodna.
f(x)=sin(arctg(ln(x)))
liczę to tak:
| | 1 | | 1 | | cos(arctg(ln(x))) | |
f'(x)=cos(arctg(ln(x))) * |
| * |
| = |
| wolfram |
| | ln2(x)+1 | | x | | x(ln2(x)+1) | |
pokazuje inny wynik :c co robie zle?
6 sty 17:46
Ewa: Wyglada dobrze, a co pokazuje wolfram? Bo on czasem używa
nietypowych funkcji albo dziwnie przekształca
6 sty 17:49
Agata: | | 1 | |
cos takiego |
| |
| | (x 3√(log2(x)+1)2 | |
6 sty 17:51
Agata: na odwrot ten pierwiatek w mianowniku xd mialo byc 3/2 nie 2/3
6 sty 17:52
Ewa: Ok, to twoje rozwiązanie jest poprawne, to z wolframa jest zapisane po prostu w innej postaci.
| | t | |
Okazuje się że sin(arctg(t)) można zapisać jako |
| i w naszym przypadku t= log(x) |
| | √1+t2 | |
i wtedy dopiero robimy pochodną. Do tego uproszczonego zapisu można dojść na wiele sposobów np.
wiemy że sint= cost tant , więc sin(arctan(t)) = cos(arctan(t) tan(arctan(t)) =
| | 1 | |
Wiemy też, że |
| = 1+ tan(t) , więc możemy to spierwiastkować i wstawić |
| | cos2t | |
do naszego wyrażenia, co daje
| t | | t | |
| = |
| |
| √1+tan2(arctan(t)) | | √1+t2 | |
To jest sprytne i pewnie przydatne, ale samemu na to wpaść to straszne, ja sama szukałam tego w
necie.
6 sty 18:14
Agata: dziekuje bardzo

jeszcze mam jeden problem...
| | x | |
f(x)=arctgx+arcos |
| |
| | √1+x2 | |
i tutaj pochodna wychodzi mi 0, tak samo w programie MalMath natomiast wolfram wyliczyl
pochodna... i znowu nie wiem kto ma dobrze
6 sty 18:24
Ewa: Z tego co widzę, to wyliczył jakiś ochydztwo, jemu się tak zdarza, ale jak się popatrzy niżej
na wykres to zdecydowanie jest zero.
6 sty 18:39