Funkcja kwadratowa
Klaudia96: Znajdź wartość największą i najmniejsza funkcji F(x)=−x2 − 4x + 1 w przedziale <−1,3>
6 sty 17:35
Kacper:
Jest na to gotowy algorytm
6 sty 17:36
Klaudia96: Liczyłam p i q później miejsca zerowy i Szukałam tych wartości w danym przedziale, tylko w
obliczeniach robiłam jakieś błędy i wstawiłam tutaj żeby mi ktoś pomógł
6 sty 17:38
Janek191:

f(x) = − x
2 − 4 x + 1 < − 1, 3 >
a = − 1 < 0 − ramiona paraboli są skierowane w dół
| | 4 | |
p = |
| = − 2 ∉ < − 1; 3 > |
| | −2 | |
więc
y
max = f( −1) = − 1 + 4 + 1 = 4
oraz
y
min = f(3) = − 9 − 12 + 1 = − 20
Patrz też na wykres funkcji f
6 sty 17:56
Janek191:
Dla x > − 2 funkcja f maleje, więc f( − 1) > f( 3)
6 sty 17:57