Wyznaczyc punkt rownoodległy od płaszczyzny
haha1480:
Nie wiem jak zrobic to zadanie, wiec prosze o pomoc.
Na osi Oy wyznaczyc punkt równoodległy od płaszczyzny π : 2x+y−z−6=0
i od punktu N(1,0,−2)
Pozdrawiam haha1480
6 sty 17:29
cosinusx: | | |2xp+yp−zp−6| | |
d(P,π)= |
| = |
| | √22+12+(−1)2 | |
d(P,N)=
√(xp−1)2+(yp−0)2+(zp+2)2
d(P,N)=d(P,π)
P∊OY⇒ x
p=0 ⋀ z
p=0
6 sty 21:06
cosinusx: Zatem:
d(P,N)=
√1+yp2+4=
√yp2+5
6y
p2+30=y
p2−12y
p+36
5y
p2+12y
p−6=0
Dalej Δ i wyliczasz y
p...
6 sty 21:14
6 sty 21:16