Zadania z wielomianów
matematyk 0/10: Witam, mam problem z paroma zadaniami z wielomianów. Otóż potrzebuje umieć je rozwiązać do
piątku, a nigdzie w internecie nie jestem w stanie znaleźć do nich odpowiedzi. Z góry dzięki
za pomoc.
1. Dla jakich wartości parametru k równanie (x + 1)[kx2 + (k – 1)x – 1] = 0 ma jedno
rozwiązanie?
2. Wyznacz liczbę, o której wiemy, że suma sześcianu tej liczby i kwadratu liczby o 7 od niej
mniejszej jest równa 73.
3. Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) stopnia wyższego niż 2 wynosi 4, zaś suma
współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa się sumie współczynników przy jej
parzystych potęgach. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=3x2 − 3
4. Dzieląc wielomian W(x) przez dwumian x−1 otrzymujemy iloraz x2−x−4 i resztę 2. Oblicz sumę
odwrotności kwadratów pierwiastków wielomianu W(x).
5. Rozwiąż:
−6x4−10x3+16 ≤ 0
4x3−13x2 = l13x−4l
6 sty 17:15
===:
... ciekawe "tłumaczenie"

"potrzebuje umieć je rozwiązać do piątku, a nigdzie w internecie nie jestem w stanie znaleźć
do nich odpowiedzi"
6 sty 17:18
matematyk 0/10: Nie rozumiem.. część z nich rozwiązałem, ale nie mam pojęcia czy zrobiłem to dobrze. Jaki sens
jest w rozwiązywaniu zadań, do których nie znam odpowiedzi?
Dzięki za pomoc.
6 sty 17:21
zzz: Zad 2
a3+(a−7)2=73
a3+a2−14a+49=73
a3+a2−14a=24
a3+a2−14a−24=0
a2(a+2)−a(a+2)−12(a+2)=0
(a+2)(a2−a−12)=0
a+2=0
a=−2
Δ=1+48
Δ=49
a1=1−7/2=−3
a2=1+7/2=4
a3=−2
6 sty 17:25
matematyk 0/10: dzięki bardzo
6 sty 17:30
zzz: w zadaniu pierwszym jest kx2 czy miało być kx2 ?
6 sty 17:31
Kacper:
Tylko 3 ciekawsze troszkę zadanie
6 sty 17:32
matematyk 0/10: kx2, mój błąd
6 sty 17:32
zzz: postaram się zrobić pierwsze.
6 sty 17:33
zzz: (x + 1)[kx
2 + (k – 1)x – 1] = 0
(x+1)(kx
2+kx−x−1)=0
kx
3+kx
2−x
2−x+kx
2+kx−x−1=0
kx
3+2kx
2−x
2+kx−2x−1=0
x
3(k)+x
2(2k−1)+x(k−2)−1=0
Doszedłem do takiej postaci i jest trudno
6 sty 17:36
===:
... a po co ta postać?
6 sty 17:39
zzz: Jest na to prostszy sposób ?

Wiem jedynie że Δ=0
ale nie wiem jak tu dalej pomóc
6 sty 17:40
Arturek_lat_7: Skoro ma miec jedno rozwiazanie (zadanie pierwsze)
To drugi nawias musi nie miec zadnego rozwiazania (delta <0 ) lub dokladnie jedno i pokrywac
sie z tym juz znanym rozwiazaniem (czyli x=−1)
Wiedzac to rozwiazujesz
6 sty 17:42
===:
masz postać iloczynową i nie wiedząc po co wykonujesz mnożenie ...
6 sty 17:42
Ewa: Zad 1.
Mamy równanie 3 stopnia, które widać już że ma rozwiązanie x= −1 , więc teraz tylko trzeba
sprawdzić kiedy [kx2+ (k – 1)x – 1] nie ma rozwiązań, czyli kiedy Δ<0
(k−1)2 + 4k <0
k2 +2k −1 <0
Δk =4+4 = 8
k1=−1 −√2 k2 = −1 + √2
k∊ (−1−√2 ; −1 + √2)
6 sty 17:46
Kacper:
Ewa, to nie jest kompletne rozwiązanie zadania 1.
6 sty 17:49
matematyk 0/10: Tam nie powinno być przypadkiem +1?
(k−2)2 + 4k < 0
k2− 2k + 1 + 4k < 0
k2 +2k+1 <0
(k+1)2 <0, czyli sprzeczność :<
6 sty 17:55
matematyk 0/10: tam jest (k−1)2 na początku, literówka
6 sty 17:56