ko
kot: mam problem z pochodną cząstkową, pomoże ktos:
f(x,y) ex2 y *2x ( y jest na takiej samej wyskośc co x, do potęgi jest podniesiony x)
6 sty 17:12
Janek191:
f(x, y) = ex2y*2 x = 2 x*ex2 y ?
6 sty 17:20
kot: no właśnie taki zapis
6 sty 17:23
kot: coś tam próbowałem liczyć i wyszło cos takiego:
fx=2ex2−y*4xy
6 sty 17:25
kot: fy= x2*2x+ex2−y
6 sty 17:26
kot:
6 sty 17:26
Janek191:
f 'x(x, y) = 2 ex2 y + 2 x*ex2y*2x y = 2 ex2 y + 4 x2 y ex2 y
6 sty 17:29
Janek191:
f 'y (x , y) = 2x*ex2 y*x2 = 2 x3 ex2 y
6 sty 17:31
Janek191:
f(x, y) = 2 x*ex2 − y ?
6 sty 17:32
Janek191:
Ja liczyłem pochodne cząstkowe funkcji
f(x,y) = 2x ex2* y
6 sty 17:34
kot: nie romzumiem...
6 sty 17:49
kot: no tak
6 sty 17:50
kot: pochodna po x , jest zle policzona
6 sty 17:57
Janek191:
U mnie ?
W końcu jaki jest zapis funkcji f ?
Z 17.20 czy z 17.32 ?
6 sty 18:00
kot: 17.20
6 sty 18:05
Janek191:
f(x, y) = 2 x ex2 y
więc poprawka
f 'x ( x, y) = 2 ex2 y + 2 x*ex2 y*2 xy} = 2 ex2 y + 4 x2 y ex2 y
6 sty 18:12
kot: tam jest pochodna złożona, trzeba rozpisac jaze wzoru na mnożenie
6 sty 18:19
Janek191:
To tak jest zrobione
6 sty 18:20
Janek191:
To jest zadanie ze zbioru zadań ? Jaka jest odpowiedź ?
6 sty 18:21
kot: x2y <−− to trzeba rozpisać
6 sty 18:22
kot: 2ex2y (2x2y+1)
6 sty 18:25
kot: nie mam pojęcia skąd taka odpowiedz...
6 sty 18:26
kot: po y wyszło mi dobrze
6 sty 18:26
Janek191:
To jest to samo

2 e
x2y( 2 x
2y + 1) = 4 x
2 y e
x2y + 2 e
x2y
6 sty 18:28
kot: 
6 sty 18:31