V ostroslupa ?
Bartek:
Oblicz objetosc V ostroslupa prawidlowego, uwzglednij dane przedstawione na rysunku.
podana jest krawedz podstawy =6
podstawa jest szesciokat foremny
oraz podany jest kat α=30 stopni alfa zaznaczylem kropka jest to kat pomiedzy sciana a
plaszczyzna podstawy
w odpowiedzi jest ze Vpowinno wyjsc 108
Czy moglby mi to ktos rozwiazac
6 sty 16:46
Bartek:
6 sty 16:56
utem:
Zaznaczyłeś kąt między krawędzią boczną a płaszczyzna podstawy, a napisałeś w treści inaczej,
to jak ma być?
6 sty 17:04
utem:
α=30
o
Zaznaczyłeś kąt między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy.
H=2
√3
=4
√3*9
√3=108
6 sty 17:24
Bartek: Dziekuje bardzo
6 sty 17:29
utem:
6 sty 20:24