bryła sztywna
zzz: Mamy tutaj jakiś fizyków ? Potrzebna pomoc dot. bryły sztywnej
6 sty 16:14
Metis: Bryła sztywna to zło.
Zamiast pytać od razu wstawiaj zadanie. Moze ktoś pomoze.
6 sty 16:15
zzz:

Zadanie nie jest trudne ale jakoś nie mam pomysłu, ps fizyka to zło.
Na jednorodny krążek o masie M=0,5kg i promieniu R=0.05m nawinięto cienką nierozciągliwą i
nieważką linkę która nie ślizga się po krążku. Krążek może się obracać bez oporu wokół osi
przechodzącej przez jego środek i prostopadłej do powierzchni. Na lince zawieszono obciążnik o
masie m=0,25kg i puszczono. g=10m/s
2 , oblicz:
a) Wartość siły napinającej linkę
b) wartość przyspieszenia kątowego
c)wartość składowej stycznej przyspieszenia liniowego punktów na obwodzie krążka
d)szybkość kątową krążka i szybkość liniową punktów na jego obwodzie uzyskaną po upływie czasu
2s od rozpoczęcia ruchu.
jeżeli ktoś podejmie się rozwiązania tego zadania prosiłbym o dokładne wyjaśnienie.
6 sty 16:22
zzz:
6 sty 16:27
zzz:
6 sty 16:34
zzz:
6 sty 16:47
zzz:
6 sty 17:04
Jack: bryla sztywna − najprostszy dzial z fizyki ever
6 sty 17:09
zzz: Mógłbyś zrobić mi to zadanie ?
6 sty 17:10
6 sty 17:10
6 sty 17:12
zzz: Zadanie o podobnej treści ale całkowicie inne rzeczy do obliczenia

Jeśli to dla Ciebie takie
proste nie mógłbyś mi wytłumaczyć tego zadania ?
6 sty 17:14
zzz:
6 sty 17:36
zzz:
6 sty 17:51
Jack: ktores zadanie z tej playlisty musi byc prawie takie same...
6 sty 17:54
zzz: Faktycznie jest, mam nadzieje że już sobie poradzę
6 sty 17:55
zzz: Możesz sprawdzić ?
a) Układ równań:
Fwyp=Fg−Fn
M=r*Fn
a*m=m*g−Fn
I*E=r*Fn
a*m=m*g−Fn
1/2mr2 * a/r=r*Fn
Fn=1/2m*a
Fn=1/2*0,25*10
Fn=1,25N
6 sty 18:14