h
studentka: hej, muszę wyznaczyc pochodne cząstkowe pierwszego rzędu:
f(x,y)= 3x3+ln(4x+y2)
f(x,y)=ysin(x2−y)+cos3y
6 sty 16:12
Janek191: 1)
| | 4 | |
f 'x(x, y) = 9 x2 + |
| |
| | 4 x + y2 | |
| | 2 y | |
f 'y (x, y) = |
| |
| | 4 x + y2 | |
6 sty 16:19
studentka: a drugi przykład, ktoś pomoże ?
6 sty 16:32
Janek191:
f '
x (x, y) = y*cos( x
2 − y)*2x = 2x*y cos (x
2 − y)
Dokończ
6 sty 16:34
studentka: mógłbyś sprawdzic mój wynik ?
fx=2xy*cos(x2−y)
fy= sin(x2−y)+y*cos(x2−y)(−1)+3cosy2*siny ( tu jeszcze trzeba uporządkować)
6 sty 16:41
Janek191:
f 'y (x, y) = 1*sin(x2 − y) + y* cos ( x2 − y)*( x2 − y) ' − sin 3 y*( 3 y ) ' =
= sin (x2 − y) − y* cos (x2 − y) − 3 sin 3 y
6 sty 16:42
studentka: prawie mam dobrze, tylko dlaczego jest 3 sin 3 y ?
6 sty 16:45
Janek191:
Pochodna funkcji wewnętrznej : ( 3 y ) ' = 3
6 sty 16:48
Janek191:
[ cos x] ' = − sin x
6 sty 16:49
Janek191:
Pochodna funkcji złożonej:
[ f (g(x)) ] ' = ( f(g(x))) ' *( g(x)) '
6 sty 16:51
studentka: aa okej, dzięki wielkie!
6 sty 16:54
Janek191:
Pochodna po x
| | 1 | | 4 | |
[ ln ( 4 x + y2) ] ' = |
| *( 4 x + y2) ' = |
| |
| | 4 x + y2 | | 4 x + y2 | |
bo
6 sty 16:59