Optymalizacja na maturze R
matematyk97: Hej. Mam takie pytanie

Jak na maturze w zadaniu optymalizacyjnym wychodzi mi np.
V(r)=2π
√3r3+4r2+2r i mam obliczyć ekstremum takiej funkcji (nie ważne czy minimum czy
maksimum

) To mógłbym przecież wprowadzić pomocniczą funkcję f(r)=3r
3+4r
2+2r i z niej
policzyć pochodną. I teraz 2 pytania

Chodzi mi o ocenianie maturalne:
− Jakim komentarzem załatwić to przejście, tak żeby punkty nie poleciały?
− Muszę określić dziedzinę funkcji V(r), f(r) i f′(r)?
Załóżmy, że tutaj r to promień.
6 sty 16:09
PW: Jeżeli policzysz pochodną z funkcji f(r), to rozwiążesz inne zadanie, przecież masz
znaleźć ekstremum funkcji V(r),
Po co tak udziwniać, i tak po policzeniu V'(r) szukasz miejsc zerowych licznika (i nic nie
trzeba tłumaczyć, tylko działać w dziedzinie wynikającej z sensu geometrycznego).
6 sty 19:24
Kacper:
W zadaniach tego typu można zająć się tylko wyrażeniem pod pierwiastkiem, ale trzeba dać
stosowny komentarz.
PW niestety, ale obecnie w szkole średniej nie ma nawet pochodnej funkcji f(x)=√x.
6 sty 19:40
PW: Sakramencka, to trzeba trochę napisać "po polsku", a to sprawi chyba większą trudność niż
pochodna funkcji złożonej.
6 sty 19:50
Kacper:
No niestety, ale w arkuszach CKE też na około opisują.
6 sty 19:56
matematyk97: CKE coś takiego proponuje:
"Z faktu, że funkcja g( t) = √t jest rosnąca w <0,+∞) wynika, że funkcje V oraz f są
rosnące (malejące) w tych samych przedziałach oraz mają ekstrema lokalne (tego samego rodzaju)
dla tych samych argumentów."
6 sty 19:56
Kacper:
Tylko żadnego uzasadnienia tego nie podają, a to takie proste nie jest.
6 sty 20:10
wmboczek: Tak, to uzasadnienie z CKE poziomem trudności przekracza policzenie pochodnej z pierwiastkiem.
Zdaje się że gdzieś widziałem prostszą wersję w stylu:
"pierwiastek osiąga wartość MAX gdy funkcja podpierwiastkowa osiąga wartość MAX"
i moim zdaniem to też powinno zostać uznane
6 sty 20:34
matematyk97: Właśnie też widziałem gdzieś ten komentarz

I dlatego pytałem jak to sprytnie zapisać. Dzięki
Wam bardzo
6 sty 20:42
kochanus_niepospolitus:
ale chyba pochodną funkcji:
f(x) = xα
mają w liceum, prawda?!
6 sty 20:42