Znajdź wartość parametru - granice i ciągłość funkcji !!!
krwawa_mery: | | ⎧ | −2sinx x≤−π/2 | |
| f(x) = | ⎨ | Asinx + B −π/2<x<π/2 |
|
| | ⎩ | cosx x≥π/2 | |
Polecenie:
Znajdź wartość parametru (o ile istnieją), aby funkcja f(x) była ciągła w R
6 sty 16:08
kochanus_niepospolitus:
no i

w czym problem?
tworzysz układ dwóch równań z dwoma (A i B) niewiadomymi i rozwiązujesz
6 sty 16:32
krwawa_mery: Dla kogoś kto leży jeśli chodzi o matematykę, to jest problem

Skoro dla Ciebie to jest proste to mógłbyś pomóc ...
6 sty 16:46
Janek191:
− 2 * sin ( −0,5π) = 2 sin (0,5 π) = 2
więc lim ( A sin x + B ) = 2
x→ −0,5π+
cos 0,5π = 0
więc
lim ( A sin x + B ) = 0
x→ 0,5π−
6 sty 17:11
Janek191:

− A + B = 2
A + B = 0
−−−−−−−−−
2 B = 2
B = 1
A = − 1
6 sty 17:16
6 sty 17:24
kochanus_niepospolitus:
skoro leżysz z matmą to czemuś poszła na studia gdzie ów matematyka jest w programie?
6 sty 20:03