Całki nieozmaczone
Tomm: Jak mam się zabrać za te całki?
dziękuje z góry za każdą pomoc
6 sty 16:05
Tomm: proszę o pomoc
6 sty 16:29
Janek191:
1) Podnieś do potęgi, a następnie podziel przez x
6 sty 16:31
Janek191:
2) Podziel licznik przez mianownik:
e2x = (ex)2
6 sty 16:32
Tomm: dzięki za wskazówki
pierwszą policzyłem, mógłbyś jaśniej powiedzieć co zrobić w drugiej?
mam podzielić do takiej postaci?
6 sty 16:48
Janek191:
Tak

... = ∫ e
x dx − ∫ e
−x dx =
6 sty 16:53
Tomm: a ∫e−x=e−x+C ?
6 sty 17:16
Janek191:
Policz pochodną z e
−x i sprawdź
6 sty 17:18
Tomm: czyli końcowy wynik będzie taki?
ex+e−x+C
6 sty 17:26