a
wojciech19999: Rozwiąż nierówność:
√x+3 > x−3
6 sty 15:53
Kacper:
Najpierw założenia.
6 sty 15:54
Metis: Jeśli
x−3<0 to nierówność spełniona jest w sposób jasny

Jeśli x−3≥0 to obie strony są nieujemne i możemy podnieść obustronnie do kwadratu.
6 sty 15:54
5-latek: x≥−3 i x≥3 (wyznacz czesc wspolna
do potęgi drugiej obie strony
x+3>x2−6x+9
Rozwiaz te nierownosc i sprawdz wynik z zalozeniem
6 sty 15:56
wojciech19999: ja umiem mniej więcej rozwiązać ale wynik mi wychodzi inny niż w książce i proszę o rozwiązanie
i wynik bo gdzieś musiałem popełnić błąd ale nie wiem gdzie
6 sty 15:59
Metis: Dobra dobra

Pokaż Nam jak to więc liczysz
6 sty 15:59
5-latek: Baju −baju Pokaz swoje obliczenia
6 sty 16:00
wojciech19999: da się jakoś zdjęcie dodać ?
6 sty 16:08
Metis: Mozna ale nie tutaj
6 sty 16:14
wojciech19999: Dziedzina:
x + 3 ≥ 0
x ≥ −3
D: < −3, ∞ >
√X+3 > x − 3
√X+3 = t /2
x + 3 = t2
x = t2 − 3
t < t2 − 3 − 3
t2 − t − 6 > 0
Δ = 1 − 4 * 1 * (−6)
Δ = 1 + 24
Δ = 25
√Δ = 5
t = 1−52 v t = 1+52
t = −2 v t = 3
t ∊ ( ∞, −2 ) u ( 3, ∞ )
√x+3 > −2 /2 √x+3 > 3 /2
tożsamość x + 3 > 9
x ∊ < −3, ∞ ) x > 6
x ∊ ( 6, ∞ )
Odp: x ∊ ( 6, ∞ )
6 sty 16:37
wojciech19999: a w książce jest wynik x ∊ < −3, 6)
6 sty 16:38
wojciech19999: 
?
6 sty 16:40
wojciech19999: co jest źle ?
6 sty 16:57
5-latek: A kto tak liczy takie nierownosci
napisałem Ci ta nierownosc po podniesieniu do potęgi drugiej do obliczenia
6 sty 17:04