Wartość wyrażenia
Dżin: Wyznacz wartość wyrażenia:
tg(20o)*tg(40o)*tg(80o)
6 sty 15:02
Dżin:
6 sty 15:42
Eta:
...=√3
6 sty 15:45
Dżin: Jakieś obliczenia?
6 sty 15:45
Eta:
Wynik pasuje?
6 sty 15:46
Dżin: tak, ale jak to przekształcić do postaci, z której jasno mogę odczytać ze to √3?
6 sty 15:48
Dżin: Jak mam takie zadanie to odrazu wklepuję w wolframa, no ale żądają ode mnie przekształceń
6 sty 15:53
Eta:
| | √3 | | 1 | |
Licznik : sin20*sin40*sin80 = |
| , Mianownik : cos20*cos40*cos80= |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | 2*2*2sin20*cos20*cos40*cos80 | | sin160 | |
bo M= |
| = ...= |
| = U[1}{18} |
| | 8sin20 | | 8sin20 | |
Teraz w liczniku : ze wzoru cos20−cos60= 2sin20*sin40
| | 1 | | 1 | |
to L= |
| (cos20−cos60)*sin80= |
| (2cos20−1)*sin80= |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (2sin20*sin80−sin80) = |
| (sin60−sin100 −sin80)= |
| | 4 | | 4 | |
| 1 | | √3 | |
| ( sin60+cos10 −cos10)= ..= |
| |
| 4 | | 8 | |
6 sty 16:08
Eta:
| | sin160 | | 1 | |
Poprawiam nieczytelny zapis .... = |
| = |
| |
| | 8sin20 | | 8 | |
6 sty 16:09
Eta:
Można jeszcze tak:
tg40=tg(60−20) i tg80=tg(60+20)
i wzory na tg(α−β) i tg(α+β)
ale już mi się nie chce pisać

........... popróbuj sam
Oczywiście pominęłam dla łatwości zapisów symbol stopni "
o"
6 sty 16:13
Eta:
I co? żyjesz?
6 sty 16:31
6 sty 16:37
6 sty 18:14
Eta:
6 sty 18:19
Kacper:
biorę
6 sty 18:30