całka nieoznaczona
bartmannn23:): ∫e2x*sin2x dx
6 sty 14:53
Ewa: Możliwe, że nie jest to najbardziej zgrabny sposób ale działa. Najpierw przez cześci
(nie umiem tego ładniej tu napisac)
e
2x 2e
2x
∫e
2xsin
2x dx = = e
2x 2sinxcosx −2∫2sinxcosxe
2x dx =
sin
2x 2sinxcosx
= e
2x sin2x−2∫sin2x e
2x dx
Teraz obliczmy całkę (dwa razy przez części)
e
t e
t e
t e
t
∫sint e
t dt= = −cost e
t +∫cost e
t dt= =
sint −cost cost sint
=−cost e
t +sint e
t −∫sint e
t dt
∫sint e
t dt= −cost e
t + sint e
t − ∫sint e
t dt
2 ∫sint e
t dt = e
t (sint−cost)
| | 1 | |
∫sint et dt = |
| et(sint−cost) |
| | 2 | |
Czyli wracając do naszego przykładu możemy ten wynik podstawić biorąc t=2x
∫e
2xsin
2x dx= e
2xsin2x − e{2x}(sin2x−cos2x) = e
2x cos2x
6 sty 15:15
bartmannn23:): to jest źle zrobione zadanie bo jest odpowiedni wzór na całkowanie przez części a to nie jest
poprawnie zrobione. jest ktoś to to rozumie i może mi pomóc?
6 sty 16:03
bartmannn23:): ponawiam pytanie
6 sty 16:13