matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
styczna do paraboli
Rafał:
Czy mógłby mi ktoś pomóc z takim zadaniem? W jakim punkcie styczna do paraboli y=x
2
+1 tworzy z dodatnim kierunkiem osi OX kąt 60
o
.
6 sty 14:46
olekturbo:
a = tg60 =
√
3
f'(x) = 2x
√
3
x =
2
3
y =
+ 1
4
7
y =
4
√
3
7
P(
,
)
2
4
6 sty 14:49