pole ograniczone krzywymi
malbor: | | 1 | |
Obliczyć pole ograniczone: y= |
| , y=0, x=1 |
| | x2(x+1) | |
I mam pytanie dlaczego liczymy tylko pole od 0 do 1?
Próbowałem to rozbić na trzy pola:
P1 od −1 do −1/2
P2 od −1/2 do 0
P3 od 0 do 1
ale widzę, że wychodzi mi źle. Patrze jednak na wykres
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+y%3D1%2F%28x%5E2%28x%2B1%29%29+from+-2+to+2 i nie wiem dlaczego część od −1 do
0 wypada i dlaczego tam nie liczymy pola.
6 sty 14:41
Janek191:

y = 0 x = 1
6 sty 14:47
malbor: Ale od −1 do 0 wykres tez jest nad osią OX więc też powinien się do pola liczyć
6 sty 14:52
malbor:
6 sty 15:48
malbor:
6 sty 21:07
kochanus_niepospolitus:
źle zaznaczył janek obszar ... całkujesz od x=−1 to x=1
6 sty 21:11
malbor: Tak, a wtedy to pole od −1 wychodzi −∞ i nie wiem czy tak powinno być. Nie bierzemy go po
prostu pod uwagę czy jak?
7 sty 07:05
Arturek_lat_7:
Bzdura.
W x=−1 funkcka ta ma asymptote (nie przyjmuje wartoscicdla x=−1.
Dlatego liczy sie granice calki.
7 sty 08:41
piotr1973: Całka w granicy od −1 do 1 jest rozbieżna (nieskończone pole)
7 sty 09:07
7 sty 14:24