Funkcja
Sith: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = −2x2+x−1
a=−2 b=1 c=−1
Δ=b2−4ac = 12−4*(−2)*(−1) = 1−8 = −7
Czy zadanie jest już skończone czy trzeba coś jeszcze obliczać?
6 sty 14:33
Metis: Przeczytaj zadanie...
6 sty 14:33
olekturbo: Ale nie wyznaczyłeś zbioru wartości.
6 sty 14:34
olekturbo: Funkcja ma gałęzie, które skierowane są w dół, więc najwyższa wartość bedzie w wierzchołku.
| | −b | | 1 | |
p = |
| = {−1}{−4} = |
| |
| | 2a | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 6 | | −7 | |
f(p) = −2 * |
| + |
| −1 = − |
| − |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
6 sty 14:36
Janek191:
a = − 2 < 0
więc
ZW = ( − ∞ ; q > gdzie q = f(p)
6 sty 14:36
Sith: No tak, rzeczywiście. Dzięki za pomoc!
6 sty 14:40