?
olka: W ciągu arytmetycznym (an) dane są wyrazy: a3 = 5, a5 = 13 . Oblicz, ile wyrazów ciągu (an )
jest mniejszych niż 83.
6 sty 14:25
olekturbo: a1 + 2r = 5
a1 + 4r = 13
a1 = 5 − 2r
5−2r+4r = 13
2r = 8
r = 4
a1 = 5−8 = −3
an = a1+(n−1)r
an = −3 + (n−1)4
an = −3 +4n−4 = 4n−7
4n−7 < 83
4n < 90
n < 22,5
22
6 sty 14:27
Jerzy:
na początek musisz wyznaczyć wzór tego ciagu
a5 − a3 = 2r
a3 = a1 + 2r
an = a1 + (n−1)*r
an < 83 ... i wyliczasz n
6 sty 14:28
Janek191:
a5 − a3 = 2 r
2 r = 13 − 5 = 8 ⇒ r = 4
a3 = a1 + 2 r ⇒ a1 = a3 − 2 r = 5 − 2*4 = − 3
więc
an = a1 = ( n −1)*r = − 3 + 4*(n −1) = 4 n − 7 < 83
4 n < 90
n < 22,5
n = 22
Odp. 22 wyrazy tego ciągu są mniejsze od 83.
==================================
spr. a22 = − 3 + 21*4 = − 3 + 84 = 81 < 83
6 sty 14:31
olka: a mnie wyszło ze 23
a1=−5
a2=−1
a3=5
a4=9
a5=13
r=4
wtedy an=−5+(n−1)4
4n=92
n=23
6 sty 14:42