Równanie
maciej: Proszę o pomoc
1+11−x+1(1−x)2+,,,,=1− 2x
6 sty 14:05
Jerzy:
| | 1 | |
lewa strona to suma szeregu geometrycznego: a1 = 1 i q = |
| |
| | 1 − x | |
6 sty 14:07
Jerzy:
oczywiście wcześniej zrób potrzebne założenia
6 sty 14:09
maciej: Jak zrobić ,żeby po środku został sam x
−1< 11−x <1
6 sty 14:19
Jerzy:
rozwiązać oddzielnie dwie nierówności
6 sty 14:21
6 sty 14:21
maciej: czyli :
x−1>1 i x−1>−1
x>2 i x>−2
6 sty 14:23
Jerzy:
x − 1 > 1 lub x − 1 < − 1
6 sty 14:25
maciej:

Trzeba robić wspólny mianownik czy jest inne wyjście z tego ?
6 sty 14:35
6 sty 14:39
maciej: x=2/3 ?
6 sty 14:47