Wyrażenia algebraiczne
Michał: Janek ma d litrów solanki o stężeniu d%. Ile litrów soli musi dosypać, aby solanka miała
stężenie 3d%?
6 sty 13:55
wmboczek: jeżeli nie zmieni się V roztworu to 0,02d2
6 sty 14:36
Michał: | | 2d2 | |
Wynik to: |
| ale nie za bardzo wiem skąd się to wzięło. |
| | 100−3d | |
6 sty 14:38
wmboczek: ze zmiany objętości

woda się nie zmienia i stanowi d−0,01d
2 co odpowiada stanowi procentowo 1−0,03d po zmieszaniu
całość to d prze zmieszaniem i szukane x po
proporcja i wychodzi
6 sty 14:42
wmboczek: szukane (x+d) odpowiada 100%
6 sty 14:43
wmboczek:
d(1−0,01d) − 1−0,03d
x+d − 1
6 sty 14:44
dero2005:

d*d% + x*100% = (x+d)3d%
d
2 +100x = 3dx + 3d
2
x(100−3d) = 2d
2
6 sty 14:44
Michał: mógłbyś ułożyc mi te proporcje ?
6 sty 14:44
Michał: ok dzięki
6 sty 14:45