wykres funkcji, poprawienie bledu
gosc: | | 1 | |
Witam. Jezeli chcialbym narysowac y=| |
| |to rozszerzam licznik i mianownik przez −1 |
| | 1−x2 | |
i otrzymuje :
| | −1 | | −1 | |
y=| |
| | no i aby narysowac ten wykres to startuje od |
| , potem translacja |
| | x2−1 | | x2 | |
o jedna jednostke x w prawo, a nastepnie |y|. No i cos sie nie zgadza w moim rozwiazaniu,
poniewaz wykres wwychodzi inny niz powinien. Prosilbym o pomoc
6 sty 13:40
Kacper:
| | −1 | |
Ty rysujesz wykres funkcji | |
| | |
| | (x−1)2 | |
6 sty 13:45
gosc: | | 1 | |
to w takim razie od zaczac od funkcji y= |
| , potem translacja o jedna jednostke w |
| | −x2 | |
lewo i |y| ? tez za pewne udaloby sie uzyskac rownanie funkcji homograficznej w postaci
i wtedy z mojego punktu widzenia, nie byloby zadnego problemu z narysowaniem wykresu
wykres funkcji pochodzi z tego zadania
http://www.zadania.info/d102/3939388
6 sty 14:13
Jerzy:
musisz mieć świadomość,że tego wykresu nie da się narysować "ot,tak"
| | 1 | |
trzeba narysować wykres : f(x) = |
| i wykonać odbicie |
| | 1 − x2 | |
aby narysować f(x) trzeba wykonać badanie tej funkcji
6 sty 14:18
gosc: dzieki wielkie, w ogole nawet nie bralem tego pod uwage, ale w takim razie rozszerzenie
licznika i mianownika nie bylo bledem?
6 sty 14:41