Rozwiąż nierówność (studia)
dawsonika: Rozwiąż nierówność:
xlnx+x−1<0
6 sty 13:36
dawsonika: halooo pomoc
6 sty 14:42
Janek191:
x ln x + x − 1 < 0
x > 0
f(x) = x ln x + x − 1
f '(x) = ln x + 1 + 1 = ln x + 2 = 0 ⇔ ln x = − 2 ⇔ e−2 = x
Dla x > e−2 funkcja rośnie
Lim f(x) = − 1
x→ 0+
Dla
x = 1 jest
1* ln 1 + 1 − 1 = 0
Odp. x ∊ ( 0 ; 1)
============
6 sty 15:09
dawsonika: troche dziwnie to liczysz , niby liczysz pochodna ake tylko. Dla wybranych wyrazen . Np nie
liczysz pichodnej lnx pamietaj ze xlnx to funkcja zlozona
7 sty 09:00
kochanus_niepospolitus:
<szczena>
to Ty chyba nie potrafisz liczyć pochodnej
g(x) = x*lnx
| | x | |
g'(x) = (x)' * lnx + x * (lnx)' = 1 * lnx + x * (1/x) = lnx + |
| = lnx + 1 |
| | x | |
Patrz ... Janek tak policzył ... niesamowite, nieprawdaż ?!
a Twoje: " halooo pomoc

" pokazuje mi, że jesteś kolejnym przedstawicielem rozwydrzonego
pokolenia: "daj daj daj daj daj", które w dodatku w główce prawie nic nie ma (a wydaje się im,
że jest inaczej).
7 sty 14:41
Jerzy:
masz 100% racji kochanus , ale de facto pochodna to: g'(x) = lnx + 2
7 sty 14:58
Jerzy:
tzn miałem na myśli: f'(x) = lnx + 2
7 sty 14:59
Jerzy:
a Ty pokazałeś pochodną g(x)
7 sty 15:00