czy ktoś może mi wytłumaczyć to zadanie?
agacior: Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez ABCD w którym AD=BC=13, CD=11 AB=21. Pole
przekroju tego tego graniastosłupa płaszczyzną zawierającą równoległe przekątne podstaw jest
równe 240. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
6 sty 13:25
Kacper:
Zrób rysunek
6 sty 13:32
dero2005:

a = 21
b = 11
c = 13
h =
√132−52 = 12
d =
√(21−5)2 + 122 = 20
H*d = 240
H = 12
licz dalej
6 sty 14:05
agacior: dlaczego x podzieliłeś na dwa?
6 sty 14:21
dero2005:
przyjrzyj się rysunkowi trapezu po prawej stronie
6 sty 14:23
agacior: no widze i dalej nie rozumiem
undefined
6 sty 14:24
dero2005:

b +2x = a
6 sty 14:27
agacior: a h jak policzyłeś?
6 sty 14:30
dero2005:
z twierdzenia Pitagorasa
6 sty 14:32