bardzo prosze mam kilka zadań do rozwiazania i tak
naprawde nie wiem jak ruszyć matematyka to nie moja mocna strona
pomozcie plisssss
zad 1) oblicz pole koła wpisanego w kwadrat o boku 4 cm
zad 2) oblicz pole rombu o boku długosci 5 ,opisanego na okregu o promieniu 2
zad 3) w trapezie o polu 70cm2 połączono srodki jego boków.oblicz pole otrzymanego
czworokata.
zad 4) z trójkata równobocznego o boku długosci 8√3cm wycieto koło wpisane w ten
trójkat.oblicz pole pozostałej częsci trójkata.
zad 5) oblicz promień okregu opisanego na trójkacie prostokatnym oraz promień okregu wpisanego
w ten trójkat ,majac dane długosci przyprostokatnych 6cm,8 cm
POMÓZCIE MAM TO NA JUTRO
!BARDZO PROSZE
!
| 1 | ||
1) czym jest promień w tym kwadracie, narysuj rysunek i wszystko bedzie widac (r= | a)
| |
| 2 |
| 1 | 1 | a√3 | ||||
4) promień w okręgu wpisanym w trójkąt równoboczny wynosi | h = | =r, | ||||
| 3 | 3 | 2 |
| a2√3 | ||
oblicz pole koła i trójkąta równobocznego ( PΔ= | )
| |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
r= | a = | *4 = 2
| ||
| 2 | 2 |
h1=h2
h=2*h1
| a+b | ||
Pt = | *h
| |
| 2 |
| a+b | ||
70 = | *2h1 /:2
| |
| 2 |
| a+b | ||
35= | *h1
| |
| 2 |
| a+b | ||
czworokąt składa się z 2 trójkątów o podstawie | i wysokości h1 i h2
| |
| 2 |
| ||||||||
2* | = P czworokąta
| |||||||
| 2 |
| a+b | ||
P= | * h1 = 35 ( co było obliczone wcześniej)
| |
| 2 |
zad 4) z trójkata równobocznego o boku długosci 8√3cm wycieto koło wpisane w ten
trójkat.oblicz pole pozostałej częsci trójkata.
Mam nadzieję że wiesz że wysokości w trójkącie równobocznym dzielą się w tym stosunku
wiemy że h w równoboczym to:
| a√3 | 8* √3*√3 | |||
h= | = | = 4*3 = 12
| ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
r= | h = | * 12 = 4
| ||
| 3 | 3 |
| a2√3 | 64*3 √3 | |||
PΔ= | = | =16*3√3 = 48√3
| ||
| 4 | 4 |


oblicz promień okregu opisanego na trójkacie prostokatnym oraz promień okregu wpisanego
w ten trójkat ,majac dane długosci przyprostokatnych 6cm,8 cm
a2+b2= c2
36+64=c2
c=10
| c | ||
R= | = 5
| |
| 2 |
10 =6+8 −2r
−4 = −2r
r=2
| 1 | ||
1) r= | a
| |
| 2 |