wzór Maclaurina
Krzysiek: napisać wzór Maclaurina rzędu trzeciego f(x) = 3√1+x i następnie zastosować go do obliczenia
3√1,1. Oszacować błąd bezwzględny otrzymanego przybliżenia.
pomoże ktoś z pochodnymi, oraz o co chodzi w dalszej części zadania żeby
zastosować go do obliczenia tego pierwiastka ....
6 sty 12:46
Krzysiek:
6 sty 14:36
Krzysiek:
6 sty 15:52
Krzysiek:
6 sty 17:00
PW: Na pewno Maclaurina?
6 sty 19:12
piotr: | | x−1 | | (x−1)2 | |
3√2+ |
| − |
| |
| | 3*22/3 | | 18*22/3 | |
6 sty 19:23
Krzysiek: tak mam w poleceniu że Maclaurina
6 sty 19:46
Krzysiek: o co chodzi z tym zastosowaniem ?
patrzę w księgę ale nie widze takiego czegoś
6 sty 19:47
piotr: trzy pierwsze wyrazy Maclaurina czyli x
0=0, poprzednio napisałem dla x
0=1
6 sty 19:55
Krzysiek: dla x0 = 0
ten wzór nie wystarczy gdy się zrobi ?po co to x0=1?
nie kapuje tej drugiej części zadania
6 sty 20:07
PW: 3√1 znamy. Liczba 1,1 leży "niedaleko 1", a więc rozwijając funkcję
f(x) =
3√1+x
w otoczeniu x
0 = 0 otrzymamy dość dobre przybliżenie f(x) dla
x = 0,1, to znaczy
f(1.1) =
3√1,1.
Technicznie powiedzieli jak to zrobić:
| | f'(0) | | f''(0) | | f'''(0) | |
(1) f(x) = f(0) + |
| ·x + |
| ·x2 + |
| ·x3 + R3, |
| | 1! | | 2! | | 3! | |
gdzie R
3 w postaci Lagrange'a wyraża się wzorem
gdzie ξ∊(0,x).
Dlatego u
piotra jest
f(0) =
3√1+0 =
3√1 = 1 (ta druga wersja jest dobra do Twojego zadania).
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = (3√1+x)' = |
| (1+x)−2/3, a więc f'(0) = |
| − stąd drugi składnik w (1) |
| | 3 | | 3 | |
| | x | |
jest równy |
| , i tak dalej. |
| | 3 | |
Bład przybliżenia oszacujesz pokazując od jakiej liczby jest mniejsza R
3.
Przyznaję, że nie pamiętam − "rzędu trzeciego" to znaczy trzy składniki jak u
piotra, czy
tak jak napisałem w (1) − sprawdź w notatkach.
6 sty 21:26
Krzysiek: muszę nad tym podumać bo ciężkie zadanie dla mnie

dziękuję za pomoc
6 sty 21:35
Krzysiek: z tego co mam to wychodzi tak jak u piotra ten zapis trzeciego rzędu
6 sty 21:39
Krzysiek: do R3 w miejsce 'tety' muszę coś wsadzić jeszcze, sam wzór pochodnej ''' ?
6 sty 21:42
piotr: błąd będzie mniejszy niż:
6 sty 22:45
piotr:
| | 1.12 | | 1.1 | | 1109 | |
3√1.1≈− |
| + |
| +1= |
| |
| | 9 | | 3 | | 900 | |
6 sty 22:54
piotr1973: poprawka: do mojego drugiego wzoru trzeba wstawić 0,1
| | 0.1 | | (0.1)2 | | 29 | |
czyli:1+ |
| − |
| =1+ |
| |
| | 3 | | 9 | | 900 | |
| | 5*0.13 | | 1 | |
wtedy błąd < |
| = |
| |
| | 81 | | 16200 | |
7 sty 11:11
7 sty 11:14
Krzysiek: dzięki
7 sty 14:07
Krzysiek: pliczek spoko ale typowo pod twierdzenie Peano, nie mam go

ostatnie zadanie z błędem dla mnie, ale i tak mało szukam materiałów dalej
7 sty 18:54