Całki
Polityk: Rozwiąż całkę metodą "przez podstawienie":
6 sty 12:44
Polityk: | | 1 | |
I z jeszcze jedną mam problem ∫ |
| dx |
| | xlnx | |
6 sty 12:49
Jerzy:
2) podstaw: lnx = t
6 sty 12:50
6 sty 12:51
Polityk: W 2) jak podstawie lnx=t to mi wychodzi dzielenie przez zero
6 sty 12:58
Polityk: Chyba że jest jakiś wzór którego nie znam na ∫x
−1dx
6 sty 12:59
Jerzy:
| | 1 | | dt | |
lnx = t i |
| dx = dt ..... = ∫ |
| |
| | x | | t | |
6 sty 13:00
Jerzy:
| | dt | |
∫ |
| to przecież całka elementarna |
| | t | |
6 sty 13:02
Polityk: Aaa okok już wszystko wiem dzięki
6 sty 13:05
piotr: ln(ln(x))+C
6 sty 13:08