walec
p a u l i n a : Objętość walca jest równa 108 π cm2, a jego wysokość ma 12 cm. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego walca?
16 gru 15:28
Godzio:
spróbujesz to sama rozwiązać bo jest zbyt łatwe jak coś to Ci troche pomogę.
Znasz wzór na objętość walca ?
16 gru 15:30
p a u l i n a : znam
16 gru 15:31
Godzio:
V=Pp*H
V=πr2*H co mamy niewiadome ?
16 gru 15:32
p a u l i n a : r
16 gru 15:33
Godzio:
zgadza się teraz podstaw dane wartości i oblicz r
wynik to r=3,
Mamy obliczyć Pc
Pc= 2*Pp +Pb
Pc=2*πr
2 + 2πrH
podstaw i oblicz
16 gru 15:34
p a u l i n a : a dlaczego 3?
16 gru 15:35
p a u l i n a : a już wiem
16 gru 15:35
Godzio:
podstawiając:
108π = πr2 * 12 /:π
108=r2 * 12 /:12
9=r2 /√
r=3
16 gru 15:36
p a u l i n a : dziękiii wielkie.
16 gru 15:37
Godzio:
prawda że trudne nie było

?
16 gru 15:41
p a u l i n a : no nie, a teraz muszę się zmierzyć z drugim .
16 gru 15:42