z
kevs:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny, a wysokość ostrosłupa jest równa
przeciwprostokątnej tego trójkąta. Każda ściana poczna tworzy z podstawą kąt α. Wyznacz tgα.
Przeciwprostokątną oznaczam jako b, przyprostokątne jako a. Wysokość H wynosi również b. Jak z
tego coś wyprowadzić?
6 sty 12:29
kevs:
6 sty 12:45
dero2005:
b = a
√2 itd
6 sty 12:50
kevs: Hmm, dziękuję. Zaraz spróbuję coś z tego wyliczyć dalej.
6 sty 13:05
kevs: Wyszło wszystko dobrze, ale skąd mamy pierwsze równanie ?
Bo, że b=a
√2 wynika z tego, że to trójkąt równoramienny z kątem prostym pomiędzy ramionami,
| 1 | | a2 | |
ale skąd wiemy, że |
| r(2a+b)= |
| |
| 2 | | 2 | |
6 sty 13:32
dero2005:

Jest taki wzór
S = poleΔABC = poleΔASB + poleΔBSC + poleΔCSA =
12c*r +
12a*r +
12b*r =
=
12r(a+b+c)
gdy a = b
6 sty 13:45
kevs: Dziękuję bardzo
6 sty 13:48