Równanie w dziale liczb zespolonych
Luki: Oblicz równanie:
z4−3z2+4=0
6 sty 12:21
zzz: z2=x
x2−3x+4=0
dalej licz sam
6 sty 12:22
Luki: | | 3−√7i | |
Tyle to ja wiem.. Policzyłem , że x1= |
| no i x2 z plusem. Ale odpowiedź jest inna i |
| | 2 | |
chciałem , żeby ktoś to zrobił.
6 sty 12:25
zzz: no to x1 i x2 dobrze ci wyszło teraz
z
2=x
teraz się zgadza?
6 sty 12:27
Luki: | | √7 | |
To też wiem , że trzeba było jeszcze spierwiastkować , ale odpowiedź jest −/+ |
| −/+ |
| | 2 | |
6 sty 12:29
piotr: spierwiastkuj otrzymane x1 i i x2 i tedy otrzymasz 4 pierwiastki równania:
6 sty 12:34
Luki: No wiesz tak mi wyszło , tylko odpowiedź , którą mam podaną do zadania różni się od naszych.I
nie wiem czy to błąd w odpowiedziach czy jest jakaś inna metoda na to równanie.
6 sty 12:39
piotr: | 1 | | 7 | | i | | 1 | | 49−14i√7−7 | | 49−14i√7+(i√7)2 | |
| (3−i√7)= |
| − |
| √7− |
| = |
| = |
| = |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 28 | | 28 | |
teraz to już łatwo pierwiastkować
6 sty 12:54
zzz: Możesz wyjaśnić coś ty zrobił ?
6 sty 12:56
piotr: inne pierwiastki należy przekształcić analogicznie
6 sty 12:56
piotr: a coś się nie zgadza?
6 sty 12:56
Luki: Faktycznie teraz dobrze wychodzi. W życiu bym nie wpadł na to , dzięki
6 sty 13:04