Okrąg i styczność
Metis:

Mam okrag który jest styczny do dwóch prostych których równania znam , znam także jeden punkt
styczności jedną z prostych M.
Jak obliczyć punkt stycznosci z drugą prostą X ?
Nie znając promienia i środka.
6 sty 12:14
Metis: Układałem układy równan ale nic nie wychodziło sensownego
6 sty 12:15
5-latek:

Czesc .
Może wykorzystaj to ze OM=OX
6 sty 12:18
Metis: O to może być pomysł!

Dzięki
5−latku w układzie wsp nie zauwazyłem tego.
6 sty 12:21
Metis: Jednak nie wyliczę z tego wsp. punktu
6 sty 14:42
olekturbo: Podaj całe zadanie.
6 sty 14:43
Kacper:
Masz równanie okręgu okręgu i równania prostych?
Jeśli tak, to układ równań i wyznaczasz punkty styczności.
6 sty 14:44
Metis: Nie mam równania okregu.
Wiem że zawiera się miedzy dwiema prostymi gdzie jeden punkt stycznosci jest podany
6 sty 14:46
henrys: będą dwa takie punkty
punkt przecięcia prostych jest środkiem odcinka o długości 2|OM|, na prostej X wyznaczasz końce
tego odcinka
6 sty 14:49
Metis: Henrys to układ współrzednych, mało widoczny.
6 sty 14:51
henrys: pomyśl jeszcze raz

Jeśli masz dane równania prostych to wyznaczysz ich punkt przecięcia. Współrzędne punktu
styczności pozwolą ci wyznaczyć długość odcinka OM.
6 sty 14:53
Metis: Tak, współrzędne ich punktu wspólnego od razu znalazłem

Rozwiązując układ równań.
Wyznaczyłem długość odcinka OM i ma on 10
√2.
Mam też punkt zaczepienia, bedacy punktem przeciecia prostych, ale nie obliczę z tego
współrzędnych. Czegoś brakuje.
6 sty 14:56
henrys: wszystko jest, ten punkt przecięcia jest środkiem odcinka PP', gdzie P, P' to szukane punkty,
leżące na drugiej prostej
6 sty 14:58
henrys: inaczej szukasz punktów leżących na drugiej prostej oddalonych od punktu O o 10√2
6 sty 14:59
Metis: Zaraz to przeliczę.
Dzięki
6 sty 15:00
piotr: rozwiąż układ równań:
(x−xo)2+(y−yo)2=|OM|2
y=ax+b − równanie prostej nie zawierającej punktu M
Będą dwa rozwiązania, a więc dwa możliwe okręgi styczne
6 sty 15:17
Metis:

Nadal wydaje mi się, że nic nie zrobię.
X=(x
1,y
1)
M=(2,1)
P=(−12,−1)
|PM|=|PX|=10
√2
Z środka obliczę tylko M'.
6 sty 15:17
Kacper:
A zrobiłeś to, o co cię wszyscy prosili? Dostaniesz dwa punkty i jeden z nich jest szukanym
punktem X.
6 sty 15:19
Metis: Nie widzę tego.
6 sty 15:28
Metis: Wiem ze P jest srdokiem XX' ale nie wyliczę z tego zadnych współrzednych.
Wiem też ze długość XX'=20√2 ale z tego też niczego nie wydobędę.
6 sty 15:31
Metis: Okey juz wiem jak to zrobić.
Wykreśle okrąg o r= |PX|
Srodek to P.
Uzyskam dwa punkty X i X'.
Podobnie jak piotr
6 sty 15:38
utem:
Może napisz całe zadanie, czasem wszystko jest proste przy niektórych danych.
6 sty 15:40
Metis: Proszę
Milu 
Oblicz promień mniejszego z dwóch okręgów stycznych w punkcie M=(2,1) do prostej x−7y+5=0 i
jednoczeście stycznych do prostej x+y+13=0
6 sty 15:44
henrys: ech, Metis, Ty przecież sobie całkiem nieźle radzisz...
O=(a,b) masz
Ax+By+C=0 masz
|OX|2 masz X=(x,y)
|OX|2=(x−a)2+(y−b)2
układ równań (x−a)2+(y−b)2=|OX|2
Ax+By+C=0
wstaw co znasz i rozwiąż
6 sty 15:44
Metis: Wpadłem w zły tok myślenia
Henrys
6 sty 15:50
utem:

m: x−7y+5=0
k: x+y+13=0
P=(−12,−1)
M=(2,1)
|PM|
2=200
(x+12)
2+(y+1)
2=200
x+y+13=0
−−−−−−−−−−−
x=−22 i y=9
lub
x=−2 i y =−11 wybieramy punkt dla którego y<0
K=(−2,9)
Możesz znaleźć środek okręgu wpisanego w kąt MPK, a potem promień.
6 sty 16:08
Metis: Dziękuje
Milu 
Przy okazji jak formalnie uzasadnić, że wybieram akurat ten okrąg. W koncu proszą o promień
mniejszego . Z rysunku jest to jasne, a jak to ładnie zapisać?
6 sty 16:13
utem:
Wybierasz okrąg w kącie ostrym.
6 sty 16:28
utem:
Pisz następne zadanie. Z jakiego to zbioru?
6 sty 16:29
Metis: To zadanie pochodziło z II| etapu Diamentu 13/14.
Rozwiązuje je + zadania z korespondencyjnego kursu matematyki z Wrocławia.
Próbuję zrobić jak najwięcej przed II etapem
6 sty 16:33
utem:
Powodzenia.
6 sty 16:43
Metis: (Nie) dziękuje
6 sty 16:44
utem:
Oblicz promień mniejszego z dwóch okręgów stycznych w punkcie M=(2,1)
do prostej x−7y+5=0 i jednocześnie stycznych do prostej x+y+13=0.
Inny sposób.
Wektory. Korzystam z rysunku 16: 08.
m: x−7y+5=0
k: x+y+13=0 wektor normalny prostej: u→=[1,1] wektor kierunkowy k1→=[1,−1]
lub k2→=[−1,1]
P=(−12,−1), M=(2,1)
PM→=[14,2]
|PM|2=200
PK→=m*[1,−1]=[m,−m] i |PK|=√200
Wybieram wektor kierunkowy [1,−1] ponieważ punkt K leży na prawo od punktu P.
| [m,−m] |=√200⇔m2+m2=200, m>0
m2=100
m=10
PK→=[10,−10]
P=(−12,−1)→T[10,−10]→K=(−12+10, −1−10)=(−2,−11)
K=(−2,−11)
=======
7 sty 17:04
Metis:
7 sty 18:28