Pochodna z definicji
Michał: Nie mogę obliczyć pochodnej następującej funkcji (z definicji):
f(x)=x4
6 sty 12:13
zzz: 4x3 ?
6 sty 12:18
zzz: (axn)`=naxn−1
6 sty 12:21
Michał: z definicji to muszę obliczyć, a nie z tego wzoru
6 sty 12:23
zzz: ile wynosi x0 ? W jakim to ma być punkcie
6 sty 12:40
Jerzy:
| | (x + h)4 − h4 | |
z definicji ! = limh→0 |
| |
| | h | |
6 sty 12:47
Jerzy:
w liczniku: (x + h)4 − x4 oczywiście
6 sty 12:49
Michał: no właśnie na tym się zatrzymałem i nie wiem co dalej zrobić
6 sty 13:09
Jerzy:
musisz podnieść nawias do czwartej potęgi
6 sty 13:11
Michał: w jaki sposób? x4+h4?
6 sty 13:18
6 sty 13:21
Michał: dziękuje
6 sty 13:40