niezaliczony kolos a niedługo sesja
Damian: Witam. jestem tu nowy i bardzo potrzebuje pomocy. Niedługo sesja a jeszcze kolos nie zaliczony
i prosiłbym o rozwiązanie następujących zadań z którymi nie mogę sobie poradzić
1.Otrzymujesz 13 kart z talii 52 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dostaniesz 6 trefli, 4
piki i 3 kiery
2.Udowodnij, że (n¦k)+(n¦(k+1))=((n+1)¦(k+1))
3.W urnie są 4 kule zielone i 2 czerwone. Losujemy jedną kule, oglądamy i zwracamy do urny.
Ponownie losujemy jedną kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym , że
dwukrotnie wylosujemy kule tej samej barwy.
4.Rząd krzeseł w teatrze ma 12 miejsc. Siadło w nim 6 dziewcząt i 6 chłopców. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że dziewczęta i chłopcy siedzieli na przemian.
5.Drewniany sześcian pomalowano na zielono, a gdy wysechł, rozpiłowano na 64 przystające
sześciany. Drugi drewniany sześcian pomalowano na czerwono i rozpiłowano na 125 przystających
sześcianów. Sześciany zmieszano i wylosowano jeden. Miał dwie pomalowane ściany. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że były koloru zielonego?
6.Udowodnij, że (n¦k)=(n¦(n−k))
7.Otrzymujesz 13 kart z tali 52 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dostaniesz:
4 asy
Dokładnie 6 trele
6 asów i dokładnie 4 trefle
8.Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania w drugim rzucie kostką sześcienną większej liczby oczek
niż w pierwszym
9.W urnie są 4 kule zielone i 2 czerwone. Losujemy jednocześnie 2 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że będą rożnych barw.
10. Rzucamy kostką, następnie z talii 52 kart wyciągamy tyle kart ile punktów wypadło na
kostce. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że wyciągniemy waleta.
11.W urnie U1 są kule biała i czarna, w urnie U2 są dwie czarne. Przekładamy losową kulę z U1
do U2. Losujemy kulę z U2. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że
wylosujemy czarną kulę.
12.Na stu mężczyzn− pięciu, na tysiąc kobiet− dwie nie rozróżniają kolorów. Z grupy 60 kobiet i
40 mężczyzn wylosowano jedną osobę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana osoba
rozróżnia kolory?
13.Jakie jest prawdopodobieństwo, że w czterech rzutach kostką sześcienną, szóstka wypadnie
dokładnie raz.
14.Jakie jest prawdopodobieństwo, że w czterech rzutach kostką sześcienną, szóstka wypad nieco
najmniej dwa razy.
15.W dziesięciu rzutach kostką sześcienną sześć razy wypadła jedynka. Oblicz
prawdopodobieństwo, że jedynka wypadła już za pierwszym razem.
16. Bombowiec nurkujący trafia w okręt z prawdopodobieństwem 10%. Jak liczna musi być eskadra
bombowców aby, atakując niezależnie, zatopiły okręt z prawdopodobieństwem 90% ( Jedno
trafienie już topi okręt)
17. Udowodnij, że (n¦0)(n¦3)−(n¦1)((n−1)¦2)+(n¦2)((n−2)¦1)−(n¦3)((n−3)¦0)=0
Bardzo proszę o pomoc chociażby kilka zadań
Nowak
6 sty 12:04
6 sty 12:12
6 sty 12:16
Damian: może ktoś da rade jeszcze coś rozwiązać
6 sty 16:58
Damian: ref
6 sty 20:24
Damian: ref
6 sty 23:37
kochanus_niepospolitus:
hahaha ... przylazł student, rzucił 17 zadań (na poziomie wstępnych lekcji w liceum) i czekana
gotowce.
Pokombinuj trochę ... co z tego, że Ci Jerzy walnie rozwiązania, jak analogicznego zadania nie
będziesz w stanie zrobić.
Pomijając fakt, że trochę 'od siebie' też byś mógł dać, a nie tylko 'daj daj daj'.
6 sty 23:41