całka niewłaściwa
całka: Czy mógłby ktoś pomóc mi z tą całką niewłaściwą?
+
∞
∫ x − 2 dx = ∫ x dx − ∫2dx=
2
pierwsza całka
∫x dx =
x22 +c
| | α2−4 | |
lim ( |
| ) = zacięłam się na tej granicy, bo już nie pamiętam dobrze jak się je liczyło |
| | 2 | |
α→+
∞ gdy próbuję rozwiązać z de l'hospitala to wychodzi mi dzielenie przez
i nie wiem co dalej
druga całka
[2x]
α2 = 2α − 4
lim (2α−4)= +
∞
α→+
∞
yy teraz nie jestem pewna i tej drugiej całki
proszę o pomoc
6 sty 11:41
PW: A próbowałaś tak trzeźwo popatrzeć − posługując się rysunkiem − co oznacza geometrycznie ta
całka?
6 sty 11:50
całka: Nie, geometrycznie.. nawet nie wiem jak to zrobić
tak poza tym ta całka jest mi potrzebna do zadania z prawdopodobieństwa, a nie jako całka z
działu całki ; )
6 sty 12:09
całka: yyy całka nie jest zbieżna?
(nie gańcie mnie, ale już niezbyt dobrze pamiętam całki)
w takim razie nie obliczę w ogóle EX?
2 +
∞
| | 2 | |
p.s. EX=∫x*0dx + ∫x*(1− |
| )dx |
| | x | |
−
∞ 2
6 sty 12:21
całka: 
grrrr źle popatrzyłam, nie tę całkę powinnam była policzyć

zaraz zobaczę czy
mi wyjdzie
6 sty 12:24
całka:
+
∞
| | 2 | |
∫ |
| dx = + ∞  ? |
| | x | |
2
ech.. nie wiem, dalej proszę o pomoc
6 sty 12:37
całka: odświeżam
6 sty 15:35
utem:
Chyba, źle ułożyłaś rozwiązanie na prawdopodobieństwo.
Górna granica inna albo całkiem inna funkcja podcałkowa.
6 sty 15:48
całka: wydaje mi się, że granice i f.podcalk są dobre pod tym względem co powinno być podstawione i w
takim razie błąd jest w przykładzie chyba
zadanie jest takie, że dana jest dystrybuanta:
F(x) = { 0 dla x<2
trzeba znaleźć A i obliczyć EX
A mi wyszło = 2
i dalej z EX mam problem bo wychodzi mi właśnie ta całka
6 sty 16:33
całka: odświeżam
8 sty 18:08
Mila:
Czy we wzorze F(x) nic nie pominęłaś?
8 sty 19:03
9 sty 12:17
całka: F5
9 sty 17:30
całka:
9 sty 22:25
całka:
11 sty 22:25
całka:
12 sty 17:16