wyznacz asymptoty i ekstrema lokalne funkcji
Krzysiek: wyznacz asymptoty i ekstrema lokalne funkcji
y = (x−2) * e
1/x
znam schemat ale trudności sprawiają mi granice, prosiłbym kogoś o rozpisanie tego zadania
w miarę możliwości
6 sty 11:27
Krzysiek:
6 sty 14:36
Janek191:
x ≠ 0
lim ( x − 2)*e1x = +∞
x→∞
lim ( x − 2)*e1x = − ∞
x→ −∞
6 sty 14:41
piotr:
limx→0−(x−2) e1/x=0
limx→ 0+(x−2) e1/x=−∞
6 sty 14:45
piotr: e1/x (x−2)→ −∞ dla x→0+ asymptota pionowa prawostronna
asymptota ukośna obustronna y=x−1
6 sty 14:50
Krzysiek: też wyszło mi że jest prawostronna x=0
staram się obliczyć ukośne y=ax+b
a=lim →+−∞ f(x)/x i z tą granicą mam problemy
b to samo
6 sty 15:13
Krzysiek: ax obliczyłem
6 sty 15:19
Krzysiek: w b wychodzi coś takiego że jest symbol ∞−∞ i tak co mam zrobić nie da się sprowadzić do
wspólnego mianownika
(x−2)*e1/x −x
6 sty 15:23
piotr:
| | x−2 | |
czynnik e1/x dąży do 1, czynnik |
| również do 1 czyli a=1 |
| | x | |
b=lim((x−2)e
1/x−ax)
6 sty 15:36
Krzysiek: tak też zrobiłem z a
napisałem potem o b

15;23
6 sty 15:42