pomocy
Zosia: pomoże ktoś bo wcale tego nie rozumiem

Narysuj wykres funkcji f(x)=−2(x−1)
2+4 i omów własności
5 sty 23:51
5-latek: Po samym wzorze
Df=R
Zwf= (−∞,4>
5 sty 23:53
Jerzy:
a masz pojęcie co to jest funkcja ?
5 sty 23:56
Zosia: przypożadkowanie któremu elementowi zbioru x przypożadkowuje się jeden element ze zbioru y
6 sty 00:00
Janek191:

f(x) = − 2*( x − 1)
2 + 4
jest to funkcja kwadratowa w postaci kanonicznej y = a*(x − p)
2 + q
Wykres tej funkcji: parabola
a < 0 − ramiona paraboli skierowane ku dołowi
W = ( p; q) − wierzchołek paraboli
−−−−−−−−−−
a = − 2 < 0
W = ( 1 ; 4)
Patrz na wykres

Dla x < p = 1 funkcja rośnie
Dla x > p = 1 funkcja maleje
6 sty 00:21
Zosia: dziękuję
6 sty 00:46
Mac:
Hej Zosia, piszemy przyporządkowanie, porządek
6 sty 00:46