funkcja liniowa
Sylwia: może ktoś pomóc?
wyznacz wzór funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji y=x−7 i
przechodzi przez punkt A=(4;−2)
5 sty 23:31
Janek191:
y = − x +b A =( 4; −2)
więc
− 2 = − 4 + b ⇒ b = 2
Odp. y = − x + 2
============
5 sty 23:37
misiak:
y=x−7 −−−−> a=1 więc a⊥=−1
równanie prostej prostopadłej: y=−x+b i A=(4;−2)
−2=−4+b
b=2
ostatecznie: y=−x+2
5 sty 23:38
cosinusx: y=x−7
a1=1
Warunek na prostopadłość:
a1*a2=−1
1*a2=−1
a2=−1
Wzór ogólny funkcji liniowej:
y=ax+b
a2=−1
y=−x+b
Musi przechodzić przez punkt (4,−2), więc postawiamy za x−>4 a za y−> −2:
−2=−4+b
b=2
y=ax+b
y=−x+2
5 sty 23:39
Eta:
y= −(x−xA)+yA ⇒ y= −x+2
5 sty 23:42