rozwiaż
Tosia: −2x2+x+1<0
5 sty 23:27
Tosia: Rozwiąż
x3+x+5≥0
5 sty 23:34
Janek191:

Δ = 1 − 4*(−2)*1 = 9
| | −1 − 3 | | − 1 + 3 | | 1 | |
x2 = |
| = 1 x1 = |
| = − |
| |
| | −4 | | −4 | | 2 | |
a = − 2 < 0
więc
| | 1 | |
x ∊ ( − ∞; − |
| ) ∪ ( 1; +∞ ) |
| | 2 | |
======================
Patrz też na wykres
5 sty 23:34
Jack: zna pani takie coś jak delta ?
w 1) przypadku...
5 sty 23:36
Tosia: nie pani

chce iść na konkurs ale nie wiem oco w tym chodzi więc jeżeli będę miała rozwiązane
zadanie to rozkminie o co chodzi
a nauczycielka żadnych zadań nie daje.....
5 sty 23:38
Janek191:
Która klasa ?
5 sty 23:44
Tosia: 2gim
5 sty 23:47
Janek191:
Równanie kwadratowe: a x
2 + bx + c = 0
Δ = b
2 − 4a*c
Jeżeli Δ > 0 , to
−−−−−−−−−−−−
a x
2 + b x + c = a*(x − x
1)*(x − x
2)
Jeżeli
Δ = 0 , to
a x
2 + bx + c = a*(x − x
o)
2
5 sty 23:56
Tosia: to ta odpowiedz do którego przykładu? do −2 czy x3?
5 sty 23:56
Jerzy:
Chyba idziesz na konkurs piękności
5 sty 23:59
6 sty 00:01
Janek191:
I p) jest rozwiązany o 23.34
6 sty 00:02
Tosia: nie jednemu psu na imie Burek. to co teraz pisałam to jest do 2 gim ale mam same 5 ichciała
bympojechać na konkurs ale muszę to zrozumieć
6 sty 00:03
Janek191:
Musisz poćwiczyć zadania z olimpiady matematycznej dla gimnazjalistów
6 sty 00:05
Tosia: najpierw w jakiś sposób chce to zrozumieć a póżniej będe ćwiczyła
6 sty 00:07
6 sty 00:08
Janek191:
Kliknij na kolor niebieski po lewej stronie na:
funkcja kwadratowa
6 sty 00:10
Tosia: a mogła bym jeszcze prosić o rozwiązanie tego? x3+x+5≥0
6 sty 00:16
Janek191:
To jest trudne
6 sty 00:22
Tosia: mógłbyś wytłumaczyć z kąd tu się wzieła 4 tutaj Δ = 1 − 4*(−2)*1 = 9
6 sty 00:23
Tosia: już zrozumiałam

Dziękuję bardzo
6 sty 00:28