;)
Jack: Witam
czy te wyrażenie
| 8 | | 16 * 783/4 * √78 * √6 | |
| * |
| |
| 3 | | 39 * 39 | |
| | 16 | |
da sie uproscic do postaci : |
| √2 |
| | 3 | |
5 sty 22:53
misiak: √78*√2=√39*2*2=39*2
5 sty 22:58
misiak: 78
0,75 tutaj nie uda się wyłączyć 39 ..nie skróci się
5 sty 23:01
misiak: √78*√6=39*2*√3
5 sty 23:04
Jack:

to moze opisze bardziej zadanko
mam czworoscian foremny (wszystkie sciany to trojkaty rownoboczne)
pole (te różowe) = 4
√2
i obliczyc objetosc trza
lol, chyba juz wiem co skopalem, ale i tak na razie wrzuce
5 sty 23:05
utem:
Błąd.
√78*√2=2√39
5 sty 23:08
Jack:

tak tak, to akurat wiadomo Milu

, ale nie oto teraz mi chodzi...
widocznie te "a" skopalem
zrobilem ze to jest trojkat rownoramienny...dlatego mi nie wyszlo
a to powinno byc tak jak (na rys...)
5 sty 23:10
henrys: bo jest równoramienny, podstawa to a
5 sty 23:17
Jack: ten przekroj roznowy ni jest...
5 sty 23:20
utem:
Napisz treść zadania z czworościanem.
5 sty 23:23
henrys: jest
5 sty 23:24
misiak:
ten różowy przekrój: jeden bok to krawedź − ma długość "a"
| | a√3 | |
pozostałe dwa boki to wysokości trójkątów równobocznych − mają długości |
| |
| | 2 | |
5 sty 23:25
Jack: przekroj rozowy −> plaszczyzna przechodzaca przez krawedz boczna oraz wysokosc podstawy
5 sty 23:27
Jack: dobra juz wszystko wiem...
5 sty 23:30
Jack: dzieki wszystkim za pomoc tak btw
5 sty 23:34