Pomocy
pawel: Kolega pożyczył od Pawła 600 zł. Dług spłacał co tydzień w równych ratach bez odsetek. Gdyby
wydłużył okres spłaty długu o 3 tygodnie, raty zmalałyby o 10 zł tygodniowo. Oblicz jak długo
Konrad spłacał dług.
Potrafiłby ktoś mi wytłumaczyć to jak najprościej ?
5 sty 22:00
cosinusx: 600 zł długu, spłacamy przez n tygodni w ratach po x złotych,
czyli:
n− liczba tygodni
x− rata
x*n=600
Wydłużamy okres spłaty o 3 tygodnie, czyli spłacamy przez (n+3) tygodnie, ale za to rata nam
się zmniejsza o 10 zł, czyli rata wynosi (x−10). W ten sposób można spłacić dług, czyli 600zł,
więc:
(x−10)*(n+3)=600
Mamy więc dwa równania, z których tworzymy układ równań:
x*n=600
(x−10)*(n+3)=600
5 sty 22:09
cosinusx: xn=600 x,n>0
(x−10)(n+3)=xn+3x−10n−30=600
| | 600 | |
za xn wstawiamy 600, za n wstawiamy |
| : |
| | x | |
3x
2−6000−30x=0 / :3
x
2−10x−2000=0
Δ=100+8000=8100
√Δ=90
| | 10−90 | |
x1= |
| =−40 <0 −sprzeczność (x>0) |
| | 2 | |
Zatem x=50.
Otrzymujemy rozwiązanie:
x=50
n=12
Odp. Konrad spłacał dług przez 12 tygodni.
5 sty 22:17