tales
wd410:

Proste k i l są równoległe. Długości odcinków |AB|, |BD| i |CE| są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego. Odcinek |BD| jest równy...
5 sty 21:22
wd410:
5 sty 21:38
cosinusx: Sprawdź, czy na pewno dobrze przepisałeś(aś) zadanie, bo wynik wychodzi ujemny, a nie może taki
być.
5 sty 22:41
utem:
|AB|=2
|BD|=2+r, 2+r>0
|CE|=2+2r
Dalej sam.
5 sty 22:45
wd410: Cosinusx, mi też niestety wychodził wynik ujemny.
Utem, tutaj też wychodzi r ujemne.
5 sty 23:30
utem:
No i co z tego, ma być spełniony warunek: 2+r>0 i jest.
Czy odcinek BD nie może być mniejszy od 2?
5 sty 23:40
wd410: Mi wychodzi r = −4
BD = 2 + r = 2 − 4 = − 2
5 sty 23:45
utem:
Za chwilę.
6 sty 00:16
utem:
To zadanie z testu wyboru?
Jaką masz prawidłową odpowiedź? Bo szukam błędu w treści.
Może wróćmy jutro do zadania, bo zasypiam
6 sty 00:20
cosinusx: Wychodzi że BD=−2 a długość odcinka musi być >0.
6 sty 00:39
utem:
Wg danych podanych na rysunku, zadanie nie ma rozwiązania.
Jakiś błąd w druku w treści zadania.
6 sty 15:30