Mam do rozwiązania kilka zadań i potrzebuję pomocy...
MaX: zad.1 Przedstaw w postaci notacji wykładniczej liczbę:
a) 1345000
b) 0,0135 * 105
zad.2 Oblicz NWW i NWD liczb 170 i 204.
zad.3 Oblicz NWD liczb 70 i 153.
zad.4 Wykaż, że
a) (3√−125 − √16) (3√−216 + √36) = 0
5 sty 21:14
zzz: a)1,345* 106
b)1,35*107
5 sty 21:15
Janek191:
z.1
a) 1 345 000 = 13,45*105
5 sty 21:16
zzz: Zad.4
a)(−5−4)(−6+6)=0
L=P
5 sty 21:17
Janek191:
z.4
... = ( − 5 − 4)*( − 6 + 6) = −9*0 = 0
5 sty 21:18
Ana: A w tym 1b nie powinno być 1,35 * 103 ?
5 sty 21:41
Janek191:
b)
... = 1,35*103
5 sty 21:50
MaX: A mogę liczyć na pomoc w zadaniu 2 i 3?
5 sty 21:52
zzz: Zad 2
NWD 170 i 204
170 2 204 2
85 5 102 2
17 17 51 3
1 17 17
1
NWD =34
5 sty 21:54
zzz: dzielisz przez jak najmniejsze liczby 170 i 204
później szukasz tych liczb po obu stronach jeśli jest więcej niż 1 to mnożysz w tym przypadku 2
i 17 sie powtorzyly wiec 2*17=34
5 sty 21:55
zzz: NWD 70 i 153
70:
70 2
35 5
7 7
1
153:
153 3
51 3
17 17
1
Brak wspólnego dzielnika
5 sty 21:57
Ana : A ile wyniesie w zad.2 NWW i w zad. 3 NWD?
5 sty 21:57
piotr: zad 2
NWW=2*5*17*2*3
5 sty 21:58
Janek191:
170 = 2*5*17
204 = 2*2*3*17
więc
NWW( 170, 204) = 2*5*17*2*3 = 1 020
oraz
NWD( 170, 204) = 2*17 = 34
5 sty 21:58
piotr: zad 3 NWD jest 1

!
5 sty 21:59
Ana : Czyli w tym trzecim nie ma rozwiązania, tak?
5 sty 21:59
Ana : To co z tym trzecim?
5 sty 22:00
zzz: 1 jest zawsze ale czy trzeba to zapisywać ?
Może napisz brak wspólnego dzielnika różnego od 1.
5 sty 22:01
MaX : Dzięki wielkie
5 sty 22:02