wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
Krzysiek: poproszę kogoś o sprawdzenie
zadanie wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
wrzucam zdjęcie bo gdybym przepisał to, sam mętlik by się zrobił

będę bardzo wdzięczny za pomoc
http://postimg.org/image/cppadnuzd/
5 sty 21:10
Krzysiek: brakuje jeszcze jednego założenia do dziedziny teraz zauważyłem
5 sty 21:13
Krzysiek: ono i tak nie chyba nie zmienia rozwiązania, sam nie wiem ..
proszę o opinię
5 sty 21:16
Krzysiek: brak ekstremum
5 sty 21:22
Krzysiek:
5 sty 22:17
cosinusx: Dziedzina:
1−x>0 => 1>x
ln(1−x)≠0 => 1−x≠1 ⇒ x≠0
D: x∊(−nieskończoność; 0)U(0,1)
5 sty 22:23
cosinusx: Natomiast w 3) się pomyliłeś przy porównywaniu pochodnej do zera− w liczniku nie przepisałeś
jedynki, a ona zmienia wynik
5 sty 22:27
Krzysiek: juz poprawiam
5 sty 22:50
Krzysiek: poprawiłem i z tego wyszło że funkcja osiąga maximum w punkcie
(1−e, −e)
w punkcie 3) wyszło x = 1 − e
5 sty 22:57
misiak: taki zapis odpowiedzi budzi moje zastrzeżenia wg mnie powinniśmy zapisać:
funkcja osiąga maximum lokalne, równe −e dla x=1−e .
albo: fmax(1−e)=−e
5 sty 23:12
5 sty 23:35
misiak:
przy drugiej pochodnej w liczniku −3x+2xlnx
i nie skracaj....łatwiej uzasadniać zmianę znaku ..albo przypomnij, że x>0 dla x∊D
5 sty 23:45
cosinusx: Wg mnie jest ok
5 sty 23:46
cosinusx: Skoro założył, że x≠0, to może przez x skrócić, czyli podzielić.
5 sty 23:47
misiak:
y">0 ⇔ −3+lnx>0 ⇔lnx>3 ⇔ x>e3
5 sty 23:49
Krzysiek: patrzę na pochodną i wydaje mi się ok
jak w końcu jest
5 sty 23:51
misiak:
do poprawki

owinno być u mnie:
−3+2lnx>0
5 sty 23:52
misiak: to co zapisałeś w liczniku w ostatnim ułamku y" ?
pozostałe zapisy do przyjęcia ..choć ciekawi mnie skąd taki wykres?
5 sty 23:55
5 sty 23:57
Krzysiek: z tą pochodną y'' to taki problem jest że tam nawiasy są i trzeba się ich trzymać
myli mi się to
jakoś inaczej robię teraz i mam w liczniku −3x +2xlnx
6 sty 00:01
Krzysiek: w ostatnim ułamku zapisałem −1−2(1−lnx)
6 sty 00:03
Krzysiek: czyli że dobrze mamy tą pochodną

od początku
6 sty 00:07
misiak:
a wykres jest dobry?
dla x>e
1,5 druga pochodna jest ujemna? u mnie wychodzi dodatnia
6 sty 00:11
Krzysiek: teraz jak patrzę to chyba powinno być na odwrót na wykresie ujemna dodatnia
6 sty 00:15
misiak:
też tak myślę....nie wiem skąd u ciebie takie wykresy (trochę jak dla wielomianów)
ja rozwiązuję nierówności logarytmiczne
6 sty 00:19
Krzysiek: a pokaż jeśli możesz jak robisz tego typu zadania, może być zdjęcie, nawet lepiej
6 sty 00:20
6 sty 00:26
Krzysiek: nie wiem, przydała by się opinia jeszcze kogoś czy tak można jak ja robię
6 sty 00:31
misiak: jeśli tak uczyliście się to pewnie tak.....tylko trzeba dobrze szkicować te wykresy...
przedział − z dziedziny − jest ok
potem do tego wykres....
6 sty 00:36
misiak:

mamy narysować wykres znaków dla 2lnx−3
6 sty 00:38
Krzysiek: wiesz misiak uczę się sam z tego co znajdę w sieci, a te wykresu u mnie to są tylko żeby
kapować się jak idzie funkcja, do określenia monotoniczności wypukłości itp
6 sty 00:40
misiak:

wykres funkcji y=2lnx oraz przesunięty 3 jednostki w dół : y=−3+2lnx
6 sty 11:33
Krzysiek: rozumiem

dzięki
6 sty 11:34