Pkt prt
Kacper : Czy można jakoś sprytnie rozwiązac zadanie na odległość pkt od prostej bez używania tego
właściwego wzoru? Nie miałem jeszcze takiej geometrii analitycznej..
5 sty 20:55
henrys: a umiesz wyznaczyć prostą prostopadłą do danej przechodząca przez pewien punkt?
5 sty 20:57
Kacper : Tak ale tu się nie da chyba, odległość początku układu współrzędnych od prostej y =2X+4
wynosi?
5 sty 22:19
PW: Liczysz punkty A i B, w których prosta przecina osie układu współrzędnych. Umiesz obliczyć pole
trójkąta prostokątnego AOB. Z drugiej strony pole jest zależne od długości odcinka AB i
szukanej odległości.
5 sty 22:35
Janek191:

y = 2 x + 4
więc
y = −0,5 x + b O =(0, 0)
0 = −0,5*0 + b
b = 0
y = −0,5 x
−−−−−−−−−
2 x + 4 = − 0,5 x / *2
4 x + 8 + x = 0
5 x = − 8
x = − 1,6
y = −0,5*(−1,6) = 0,8
P = ( − 1,6; 0,8)
d =
√(−1,6)2 + 0,82 =
√2,56 + 0,64 =
√3,2
5 sty 22:40