całkowanie przez części
Kaemteka: 1) ∫3
xcosx dx
Tu mi zawsze zostaje właściwie to samo, bo tylko dochodzą stale i np. sinx się pojawia zamiast
cosx, ale to do niczego nie prowadzi...
2) ∫
√k+x2 dx
| | x2 dx | |
Tu dochodzę do ∫ |
| , ale że tak powiem to x2 mi trochę przeszkadza... |
| | √k+x2 | |
Proszę mądrych ludzi o pomoc
5 sty 19:06
Jerzy:
1) dwa razy przez części
5 sty 19:11
utem:
2)
| | x2+k | | x2 | | k | |
∫√x2+k dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | √x2+k | | √x2+k | | √x2+k | |
| | x2 | |
=k*ln|x+√x2+k|+∫ |
| dx |
| | √x2+k | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x | | 1 | | 2x | |
[x=u, dx=du, dv= |
| dx, v= |
| ∫ |
| dx, x2+k=t, 2xdx=dt, |
| | √x2+k | | 2 | | √x2+k | |
| | 1 | | 2x | | 1 | | 1 | | 1 | |
v= |
| ∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dt= |
| *2√t⇔ |
| | 2 | | √x2+k | | 2 | | √t | | 2 | |
v=
√x2+k ]
..=x*
√x2+k−∫
√x2+kdx
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
∫√x2+k dx=
k*ln|x+√x2+k|+x*
√x2+k−∫
√x2+k dx⇔
2
∫√x2+k dx=
k*ln|x+√x2+k|+x*
√x2+k⇔
| | k | | x | |
∫√x2+k dx= |
| *ln|x+√x2+k|+ |
| *√x2+k+C |
| | 2 | | 2 | |
====================================
5 sty 20:42
Kaemka: Dziękuję bardzo 😊
6 sty 07:56
utem:
6 sty 16:31