stereometria trudne zadanie
Filip: Witam,
pomoże ktoś?
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym
krawędź podstawy a=8 a jego wysokość jest równa długości przekątnej podstawy
5 sty 19:05
zzz: pp=a
2=8
2=64
a`− długość przekątnej podstawy
a`=a*
√2=8
√2
a`=H
H=8
√2
V=1/3Pp*H
V=1/3*64*8
√2
Pc=4Pb+Pp
Pb=a*h/2
h wyznaczam z pitagorasa=
4
2+(8
√2)
2=h
2
h=12
Pb=8*12/2
Pb=48
Pc=4*48+64
Pc=256
Zadanie na poziomie gimnazjalnym
5 sty 19:14
zzz: Nie doczytałem że to "prawidłowy" czworokątny
Więc Pb liczysz jak 4* a2√3/4
PP bez zmian
5 sty 19:16
Filip: czyli Pb=4x64
√3/4
=64
√3
?
a Pc=4*64
√3+64
5 sty 19:25
zzz: 4Pb=64√3
więc pc= 64√3+64
bo wzór na pole trójkąta równobocznego (w tej figurze są to 4 ściany boczne) to a2√3/4
liczysz 4 powierzchnie boczne czyli 4*a2√3/4
5 sty 19:27
Filip: dzięki
5 sty 19:29