funkcja kwadr.
wd410: Dana jest funkcja kwadratowa 𝑓(𝑥) = 2(x − 1)2 + 1. Zbiorem wartości funkcji: g(x) = −f(−x)
jest przedział...
5 sty 18:51
wd410:
5 sty 19:06
===:
5 sty 19:10
utem:

W(1,1) − wsp. wierzchołka danej paraboli, parabola skierowana do góry
Zw
f=(1,
∞)
f(−x) ma taki sam zbiór wartości jak f(x)
g(x)=−f(−x) ma wartości :
Zw
g=(−
∞,−1)
5 sty 19:15
Jack: g(x) = −f (−x)
skoro
f(x) = 2(x−1)2 + 1
To za iksa podstawiasz minus iks, i jeszcze skoro minus jest przed funkcja, to przed tym
wszystkim minus...czyli :
g(x) = − [(2((−x)−1)2 + 1] = − [(2(−x−1)2+ 1] = − [2(x−1)2 +1] = −2(x−1)2 − 1
5 sty 19:16
Jack: Czyli tak jak napisała utem
5 sty 19:17
wd410: Dzięki wszystkim, próbowałem to robić bez rysunku i ciągle zgubiłem minusa.
5 sty 19:18